Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nemoci

 Přeplnění žalůdku

Způsobuje nahromadění plynů ve střevech nebo v žalůdku. Dochází k tomu když dáte králíkovi mladou trávu nebo jetel (bohatý na bílkoviny), nedávat ani mokrou trávu. Pak mohou prasknou střeva.

 Parazité

U králíku se moc nevyskytují. Někdy dojde k nákaze tasemnicí. Tasemnici poznáme podle zralích segmentů, ty vypadají jako zrnka rýže. Najdete je v králičím hnoji. Když jsou nakaženy parazity tak králíci ubívají na váze, mají průjem a mastí se jim srst. 

Králičí mor

V poslední době se tato nemoc vyskytuje čím dál víc. Způsobuje ji virus a nakažená zvířata hynou během několika minut. Po těžkých křečových stavech s příznaky dušení. Lze proti ní očkovat.

Zácpa

Důsledkem může být náhlá změna stravy. Pokud nepomůže projímadlo obraťte se na zvěrolékaře. Jinam mohou bít střeva poníčeny nebo králík může ochrnout.

Slzící oči

Nejčastěji jsou způsobeny zánětem oční sliznice. V koutku oka vznikne mokré ošklivé místo. Může to být důsledek toho, že řasa vroste do oka. Když to trvá delší dobu vznikne u oka hole místo. Ošetření u veterináře je nutné.

Rýma

Poznáte to když králíkům delší dobu z nosu teče výtok. Mluví se o nakažlivé rýmě králíku. Může to být zánět dýchacích cest. Králíci hodně kýchají a frkají. Ve vážných případech může nos zhnisat. Jedná se o nakažlivou nemoc. Můžou ji způsobit viry nebo bakterie.

Ušní prašivina

Ušní prašivina neboli svrab je způsoben roztoči. Jsou vidět pouhým okem, vyskytují se ale i jinde na těle než v uších. Králíček se pořád škrábe a tím se mu objevují strupy a maz. Strupy a maz obsahují živé roztoče a jsou infekční pro další zvířata. Ne pro člověka! Pokud se králíček ihned nezačne léčit může to vést k hnisavým zánětům až úhynu.

Kanibalismus

Když má samice mláďata tak se může stát, že je sežere. Nemějte jí to za zlé. Mohlo by to být poruchou krmení nebo vlivem stresu (např. špatné zacházení) a zejména při žízni. Když se to opakuje není dobré chovat králíka na chov.

Kokcidióza

Králíček má průjem, stolice je těkavá a páchne. Srst zmatní a králík rychle ubývá na váze. Bříško je tlusté ale ochablé. Když se na tuto nemoc včas přijde dá se vyléčit. Když se na ní však příjde pozdě končí úhynem.

Myxomatóza

Ochrnutí

Průjem